Yollardaki çukurlar, sürüş ve taşıt konforunu menfi yönde etkilemesinin beraberinde paspallık karayollarında ölümlerin üçte birine sebep olmaktadır. Hollanda’da bilgelik adamları, asfalt ve beton düşüncesince kendi kendini pres edebilen malzemeler hesabına çalışıyor.
Watson acemi ortak tüketicilere aşama atıyor
IBM’in süper zekası Watson, el attığı sektörlere ortak yenisini hâlâ ekliyor. Bakalım Fransız bir…
Onarım kolaylığı sağlıyor
Asfaltın ajurlu yapısı gürültüyü soğurma ederek üstünlük sağlamaktadır olsa da bu gözenekli yapı ayrımsız sürede çatlama ve çukurlara sebep oluyor. Delft Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, kendi kendini iyileştiren asfalt üstünde çalışıyor.
Malzemeyi nâkil bir vaziyete gelmek düşüncesince polat lifleri asfaltla karıştırıldı. Daha sonradan iri ortak indüksiyon makinesi ile oluşturulan ısı çatlakların kapatılmasına asistan olur. Malzeme ekleme acemi asfalt, ağız ağıza kendi kendini iyileştirici hasep taşımaz fakat pres kolaylığı sağlar.
Betonlar da kendi kendini onaracak
Kendiliğinden iyileşen asfalt Hollanda’daki 12 yolda imtihan ediliyor. Normal asfalt metodlar 7-10 sene süresince güzel vaziyette kalabiliyor. Kendi kendini iyileştiren asfaltın karakteristik asfalttan yüzde 25 hâlâ pahalı olabileceği, fakat iki kıvrım hâlâ derinliğine ömürlü olabileceği belirtiliyor.
Araştırma kadrosu başkaca betonun kendiliğinden iyileşmesini temin etmek düşüncesince bakterileri eklemeye çalışıyor. Bakteriler, çatlakları kaplamak düşüncesince kalsiyum karbonat üretiyor. Ekip, bu bakterilerin doğada 200 yıldan fazla yaşayabileceğini ve bu sayede betonun ömrü süresince süreceğini belirtiyor. Bilim adamları, bireylere dokunca vermeyen malzemeleri bazısı yapılara uyguladılar ve düzeltmek çalışmalarını sürdürüyorlar.
SDN – ShiftDelete.Net
Kaynak: SHIFTDELETE.NET